Waarom BTS is gebaseerd op volume en prijsactie

Veel succesvolle beleggingsstrategieën zijn gebaseerd op enkele zorgvuldig gekozen criteria en indicatoren. Deze criteria en indicatoren dienen veelal als hulpmiddel voor de belegger om bijvoorbeeld te kunnen beoordelen of een aandeel aantrekkelijk geprijsd is, of er voldoende momentum aanwezig is en of er sprake is van een up- of downtrend.


Er bestaan honderden verschillende indicatoren die iets zeggen over de prijs(actie) van een aandeel. We zien vaak dat beleggers niet alleen naar een grafiek van een aandelenkoers kijken, maar daar soms tot wel 10 extra indicatoren aan hangen om tot een oordeel te komen over de aantrekkelijkheid van een aandeel. Echter hebben al deze indicatoren, zoals bijvoorbeeld Moving Averages, RSI, MACD, CCI en Stochastics, één ding gemeen en dat is dat ze gebaseerd zijn op informatie uit het verleden. Het nadeel daarvan is dat een signaal niet alleen wordt gevormd door informatie uit het verleden, maar vaak ook achterloopt op de daadwerkelijke koersbewegingen.


Volume en prijsactie


BTS werkt anders. Onze jarenlange ervaring met technische analyse heeft ons geleerd dat indicatoren soms goede signalen geven, met name als markten 'trending' zijn, maar in zijwaartse markten erg veel onjuiste signalen genereren. Dat terwijl zijwaartse markten, waar het aandeel geen trend vertoont, juist kunnen duiden op een periode waarin het grote geld een positie aan het opbouwen is.


Heeft u zich weleens afgevraagd wat aandelen nu doet bewegen? Het antwoord is heel simpel; vraag en aanbod. De enige manier om een beeld te krijgen van vraag en aanbod op de beurs, is door naar het handelsvolume te kijken. Uiteraard in combinatie met prijsactie. Volume kan veel zeggen over de positie die het grote geld inneemt. Als een aandeel in een dalende trend zit, bijvoorbeeld al 20% is gedaald en plotseling neemt het volume enorm toe, dan is dat vaak een teken dat de bodem nabij is. Immers; het grote geld neemt niet graag verlies en zal in de praktijk zelden een positie willen sluiten met 20% verlies. Het kan dus betekenen dat het hoge volume betrekking heeft op grote kooporders. In dat geval is het waarschijnlijk dat het aandeel op korte termijn een bodem neerzet en de weg naar boven zoekt.


Onderstaande grafiek geeft een mooi voorbeeld van het belang van volume in combinatie met prijsactie. Allereerst is linksonder in de grafiek duidelijk te zien dat de forse koersdaling in maart stopt op hoog volume. Dat is een signaal dat de dalende trend wellicht tot een einde komt. In de grafiek zijn verder vier cirkels weergegeven van momenten waarop het volume een forse toename laat zien ten opzichte van eerdere dagen. Elke significante toename in volume gebeurt op relatief lage koersen, omdat dat immers de plek is waar het grote geld een long positie in wil nemen; zo laag mogelijk. Het is dus zeer waarschijnlijk dat men long posities aan het 'accumuleren' is en het dus wachten is op een uitbraak.


Gisteren zagen we een dergelijke uitbraak. Wederom op hoog volume brak de koers van Trinity Holdings uit een neerwaartse trend en boven een lange termijn voortschrijdend gemiddelde. Dat ging gepaard met een beweging van maarliefst 22%, waarmee er sprake is van een sterk momentum.Breakout Trading Signals


Onze strategie is hoofdzakelijk ontworpen op basis van bovenstaand geïllustreerd gebruik van volume en prijsactie. Aandelen die voldoen onze criteria en parameters, worden automatisch door ons systeem gesignaleerd. Vervolgens worden de signalen door kritisch door ons team bekeken en worden alleen de meest kansrijke scenario's opgevolgd. Hier ontvangt u vervolgens per e-mail en Telegram bericht van, waarna u via uw eigen broker een order in kunt leggen.

15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven